Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Είναι μια απλή εξέταση που επιτρέπει στο γιατρό να αποφασίσει εάν χρειάζεται θεραπεία.

Χρησιμοποιείται ένα όργανο που ονομάζεται κολποσκόπιο. Αυτό είναι ένα είδος μικροσκοπίου ή μεγεθυντικού φακού που επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει πιο προσεκτικά τις αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας σας. Δε σας αγγίζει ή τοποθετείται μέσα σας. Η εξέταση είναι πολύ παρόμοια με την εξέταση ανίχνευσης ανωμαλιών του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε οι γυναίκες μπορούν να το βρουν λίγο άβολο.

 

Τι γίνεται με τη θεραπεία;

Εάν χρειάζεστε θεραπεία μετά την κολποσκόπηση σας, συνήθως δε θα υπάρξει ανάγκη να μείνετε στο ιατρείο. Η θεραπεία έχει πάντοτε 100 τοις 100 επιτυχία. Η περιοχή με τα αλλαγμένα κύτταρα θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον τράχηλο της μήτρας.

Η μέθοδος αυτή θα διαφέρει από κλινική σε κλινική, αλλά είναι μια απλή διαδικασία και θα πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία ή γενική αναισθησία αν χρειασθεί. Αυτή γίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο ιατρείο κολποσκόπησης.

 

Τι θα χρειασθώ στη συνέχεια;

Εάν χρειάζεται θεραπεία, θα σας ζητηθεί να κάνετε δύο Test -PAP ανά εξάμηνο, για να ελεγχθεί ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα ανώμαλα κύτταρα. Εάν αυτές οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές, θα σας συμβουλεύσουν να κάνετε εξετάσεις κάθε χρόνο μέχρι και 5 χρόνια. Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα που υπήρχαν τούτη τη φορά, τότε θα συνεχίσετε τις συνήθης εξετάσεις που κάνατε.

 

Τι γίνεται όσο αφορά το σεξ;

Το σεξ δεν κάνει καμία ανωμαλία χερότερη και δεν μπορείτε να μεταβιβάσετε ανώμαλα κύτταρα στο σύντροφο σας. Απολαύστε το σεξ ως συνήθως αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια αποτελεσματική αντισύλληψη. Είναι σημαντικό να μη μείνετε έγκυος μέχρι να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα σας, γιατί οι ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνουν τη θεραπεία πιο δύσκολη.

 

Η κολποσκόπηση δε θα έχει καμία επίδραση στη μελλοντική γονιμότητα σας. Ο γιατρός που κάνει την κολποσκόπηση θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η θεραπεία, εάν μείνετε έγκυος στο μέλλον. Οι έγκυες γυναίκες που χρειάζονται θεραπεία συνίσταται να, περιμένουν μέχρι μετά τη γέννηση του μωρού τους.

 

Περαιτέρω πληροφορίες

Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση σας ή αν αισθανθείτε κάποια ανησυχία, μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε ή να κλείσετε ραντεβούμε το γιατρό σας, ο οποίος θα χαρεί να σας μιλήσει.

 

Περίληψη της Κολποσκόπησης

Περίπου 1 στις 20 γυναίκες έχουν ανώμαλα αποτελέσματα στις εξετάσεις ελέγχου του τραχήλου της μήτρας.

Σχεδόν όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν μικρές αλλαγές στα κύτταρα στον τράχηλο. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσε πιθανότατα να μην εξελιχθούν σε καρκίνο, αλλά είναι λογικό να τις παρακολουθούμε.

Η θεραπεία, αν χρειάζεται, είναι απλή και σχεδόν 100 τοις 100 αποτελεσματική. Ο γιατρός που κάνει την κολποσκόπηση θα συζητήσει οποιεσδήποτε επιπτώσεις μπορεί να έχει η θεραπεία στην εγκυμοσύνη.

Μπορείτε να κάνετε σεξ και πάλι μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Εχοντας παθολογικά αποτελέσματα στις εξετάσεις σας δεν επηρεάζει την ικανότητα σας να αποκτήσετε παιδιά.

 

Σας έχει ζητηθεί να έλθετε για μια κολποσκοπική εξέταση. Γιατί χρειάζεται περεταίρω εξέταση;

Σας έχει ζητηθεί να έρθετε για περεταίρω εξέταση του τραχήλου της μήτρας, διότι η εξέταση έχει δείξει ανώμαλα κύτταρα. Εναλλακτικά, μπορεί να έχετε παραπεμφθεί λόγω του ότι είχατε μια σειρά ανεπαρκή αποτελέσματα από το τεστ ΡΑΡ.

Ανώμαλα αποτελέσματα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο -συμβαίνει σε περίπου μια στις είκοσι εξετάσεις τεστ ΡΑΡ.

Ανώμαλα αποτελέσματα συνήθως σημαίνει οτι μικρές αλλαγές βρέθηκαν στα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας. Αυτές οι ανώμαλες αλλαγές είναι γνωστές ως dyskaryosis και λειτουργούν ως σημεία έγκαιρης ποροειδοποίησης οτι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτυχθεί στο μέλλον.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε οτι είναι πολύ σπάνιο για αυτές τις ανωμαλίες να είναι καρκίνος.

 

Η εξέταση που θα κάνετε λέγετε κολποσκόπηση. Είναι απλή, γρήγορη, και γενικά ανώδυνη και επιτρέπει στο γιατρό που κάνει την κολποσκόπηση να αποφασίσει εάν χρειάζεται θεραπεία.

Για μερικές γυναίκες οι αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας επιστρέφουν στο φυσιολογικό από μόνες τους. Αλλες γυναίκες θα χρειαστούν θεραπεία που είναι σχεδόν 100% αποτελεσματική.

 

CIN 2 σημαίνει ότι τα δύο τρίτα των κυττάρων στην πληγείσα περιοχή είναι ανώμαλα. Συνήθως απαιτείται θεραπεία για την επιστροφή τους σε φυσιολογικά κύτταρα.

CIN 3 σημαίνει ότι όλα τα κύτταρα στην πληγείσα περιοχή είναι ανώμαλα. Η θεραπεία θα χρειασθεί για να επιστρέψουν τα κύτταρα στο φυσιολογικό.

Πολύ σπάνια η βιοψία θα δείξει αλλαγές στα κύτταρα που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε καρκίνο. Χειρουργική επέμβαση και πιο εκτεταμένες θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

Τι γίνεται εάν χρειάζομαι θεραπεία;

Η θεραπεία συνήθως λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας κολποσκόπησης και η διαδικασία είναι πολύ παρόμοια με την αρχική εξέταση σας.

Υπάρχουν αρκετές, εξίσου αποτελεσματικές, μέθοδοι διαθέσιμες για τη θεραπεία της CIN. Ο στόχος όλων των μεθόδων θεραπείας είναι να καταστρέψει όλα τα κύτταρα που πλήττονται από CIN, με τον ελάχιστο κίνδυνο τραυματισμού του φυσιολογικού ιστού.

Η επιλογή της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την περίπτωση σας, σχετικά με την προτίμηση του γιατρού που κάνει την κολποσκόπηση και σχετικά με τις μεθόδους που εφαρμόζονται στην κλινική.

Οι περισσότερες ανωμαλίες αντιμετωπίζονται και δε θα χρειασθεί να μείνετε στο ιατρείο.

Η θεραπεία έχει σχεδόν πάντοτε 100 τοις εκατό επιτυχία και είναι απίθανο ότι θα επαναληφθεί CIN.

 

Τι πρέπει να κάνω μετά τη θεραπεία;

Εάν η θεραπεία δόθηκε μετά από κολποσκόπηση μπορεί να έχετε μια κολπική αιμοραγία για 2 έως 4 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και όταν έχετε την περίοδο σας, θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσετε σερβιέτες και όχι ταμπόν.

Επίσης, είναι καλύτερο, να αποφεύγεται η βαριά άσκηση και να μην έχετε σεξουαλικές επαφές. Τα μέτρα αυτά επιτρέπουν στον τράχηλο της μήτρας να επουλωθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Η θεραπεία της CIN έχει ελάχιστη ή δεν επηρρεάζει καθόλου τη μελλοντική γονιμότητα σας, ούτε υπάρχει κίνδυνος για αποβολή.

Στοιχεία Κέντρου

Επικοινωνήστε με το μαιευτικό και γυναικολογικό κέντρο Ρόδου

Κωνσταντίνου Υδραίου 71
85100, Ρόδος
Τηλ. : 22410 35550, 22410 33454
Φαξ. : 22410 33550

Ωράριο

Ημέρα Ώρες Λειτουργίας Κέντρου Ώρες Ραντεβού
Δευτέρα 09:30 - 20:00 09:30 - 17:00
Τρίτη 09:30 - 20:00 09:30 - 17:00
Τετάρτη 09:30 - 18:00 09:30 - 13:00
Πέμπτη 09:30 - 20:00 09:30 - 17:00
Παρασκευή 09:30 - 18:00 09:30 - 14:00

Έντυπα Κέντρου

Ενημερωθείτε για βασικά μαιευτικά και γυναικολογικά θέματα, κατεβάζοντας τα έντυπα του κέντρου μας:

pdfΤεστ PAP και Κολποσκόπηση

pdfΕμβρυομητρική Ιατρική & Προγεννητικός Έλεγχος

pdfΤο Διαιτολόγιο της Μέλλουσας Μαμάς