Έλεγχος βάρους εγκυμονούσας κατά την κύηση

Υπάρχουν γυναίκες οποίες κατά πιν έναρξη της κύησης έχουν φυσιολογικό βάρος, ενώ άλλες έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο του φυσιολογικού. Αν πριν την εγκυμοσύνη η γυναίκα ήταν παχύσαρκη και εξακολουθεί να είναι ως το τέλος την εγκυμοσύνης, η υγεία της κινδυνεύει από διάφορους παράγοντες. Απεναντίας μια έγκυος γυναίκα με βάρος μικρότερο του φυσιολογικού θα γεννήσει βρέφος πολύ μικρού βάρους και πιθανός να έχει και προβλήματα υγείας.
Μία εγκυμοσύνη που αρχίζει με φυσιολογικό βάρος ωφελεί κατά το μέγιστο το εμβρύου και ελαττώνει κατά το ελάχιστο τους κινδύνους υγείας. Η εγκυμοσύνη, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί «θεραπευτικό μέσο» για μία αδύνατη γυναίκα και είναι δυνατόν να την επαναφέρει στο σωστό της βάρος. Για την παχύσαρκη έγκυο είναι μία καλή ευκαιρία να προσέξει την διατροφή της ώστε να μειώσει το βάρος της. Η παλιά αντίληψη «τρώμε για δύο» δεν ισχύει πια.
Το βάρος της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός παράγοντας τόσο για την υγεία την μητέρας, όσο για την ανάπτυξη του εμβρύου και την ομαλή εξέλιξη του τοκετού. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ λένε ότι οι έγκυες γυναίκες που πρόκειται να αποκτήσουν αγόρι τρώνε περίπου 10% περισσότερο από εκείνες που πρόκειται να αποκτήσουν κορίτσι.
Σε αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε μια μελέτη σε 244 έγκυες γυναίκες. Στο ημερήσιο διάγραμμα πρόσληψης που τηρούσαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου εγκυμοσύνης τους, φάνηκε ότι οι έγκυες γυναίκες που αποκτήσαν αγόρι, έτρωγαν 8% επιπλέον πρωτείνες, 9% περισσότερους υδατάνθρακες,11% επιπλέον ζωικά λίπη ενώ αυξημένη κατά 15% ήταν και η πρόσληψη φυτικού λίπους (σε σύγκριση πάντα με τις έγκυες γυναίκες που απέκτησαν κορίτσι.
Αυτή η πρόσθετη πρόσληψη τροφίμων δεν επέφερε και επιπλέον προσθήκη βάρους.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι για την πρόσθετη αυτή όρεξη, ευθύνεται η τεστοστερόνη που εκκρίνεται από τους εμβρυϊκούς όρχεις.
Η λήψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη γίνεται σταδιακά και είναι κατά μέσο όρο 1 κιλό ανά μήνα, δηλαδή 9 - 13 kg είναι μία λογική αύξηση του βάρους όσο διαρκεί η κύηση.
Το πρώτο τρίμηνο | 1,5 κιλό (0,5 κιλό το μήνα) |
Το δεύτερο τρίμηνο | 3 κιλά (1 κιλό το μήνα) |
Το τρίτο τρίμηνο | 1,5 - 2 κιλά τον 6ο μήνα και 1,5 - 2 κιλά τον 7ο μήνα και 2 - 3 κιλά περίπου τον 9ο μήνα |