Υπερηχογράφημα 1ου Τριμήνου

Υπερηχογράφημα 1ου Τριμήνου Υπερηχογράφημα 1ου Τριμήνου

Ενημέρωση του ζεύγους για το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, ανίχνευσης του ρινικού οστού και μέτρησης πρωτεϊνών PAPP-A και ελεύθερης β-HCG.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νεογέννητων είναι υγιή. Μόνο ένα 1% των νεογέννητων θα έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι το σύνδρομο Down, όπου το νεογέννητο έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα 21 στο γενετικό του υλικό (47 χρωμοσώματα, αντί για 46). Το σύνδρομο έχει σαν κυρίαρχο , πλην των άλλων, σύμπτωμα την σοβαρή πνευματική καθυστέρηση. Το σύνδρομο Down είναι συχνότερο στις έγκυες προχωρημένης ηλικίας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι νεαρότερες γυναίκες δεν έχουν κίνδυνο να κυοφορούν έμβρυο με αυτή την ανωμαλία. Τι προσφέρει το υπερηχογράφημα.

Κατ' αρχήν αυτό το υπερηχογράφημα διενεργείται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της κυήσεως (ηλικία κυήσεως μεταξύ 11-14 εβδομάδων). Μετράται το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου. Αυξημένο πάχος του υγρού συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down. Η προσφορά αυτού του υπερηχογραφήματος όμως δεν περιορίζεται στη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και μόνον. Έχει και άλλα πλεονεκτήματα όπως:

  • Την επιβεβαίωση της πραγματικής ηλικίας της εγκυμοσύνης (είναι συχνά τα περιστατικά ασταθούς κύκλου των γυναικών, λανθασμένης αναφοράς της τελευταίας περιόδου, παρουσίας ψευδοπεριόδου κ.α).
  • Τον έλεγχο της ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου.
  • Τη διάγνωση της πολύδυμης κύησης.
  • Και το σημαντικότερο: τον πρώιμο έλεγχο της εμβρυϊκής ανατομίας.

Μεγάλος αριθμός συγγενών ανωμαλιών με την εξειδίκευση που υπάρχει και με τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού είναι δυνατόν να διαγνωσθούν πλέον από το α' τρίμηνο της κυήσεως. Η ευαισθησία της μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας στη διάγνωση του συνδρόμου Down είναι περίπου 80% (δηλ. στα 10 έμβρυα με σύνδρομο Down η μέθοδος αυτή θα διαγνώσει τα 8). Τι προσφέρει η μέτρηση των βιοχημικών δεικτών (ΡΑΡΡ-Α, ελεύθερη β-HCG). Έχει διαπιστωθεί ότι σε κυήσεις με σύνδρομο Down η πρωτεΐνη Papp-A στο αίμα της εγκύου είναι χαμηλή, ενώ η ελεύθερη β-HCG είναι υψηλή. Τι προσφέρει η ανίχνευση του ρινικού οστού. Η παρουσία του ρινικού οστού σε αυτή την ηλικία κυήσεως μειώνει τον κίνδυνο για σύνδρομο Down κατά 3 φορές, ενώ η απουσία του τον αυξάνει κατά 48 φορές.

 

Τι προσφέρει ο συνδυασμός του υπερηχογραφήματος της αυχενικής διαφάνειας, της ανίχνευσης του ρινικού οστού και της μέτρησης των βιοχημικών δεικτών (ΡΑΡΡ-Α, ελεύθερη β-HCG).

Ενώ η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας από μόνη της έχει ευαισθησία 80%, όπως αναφέρθηκε, με την προσθήκη της ανίχνευσης του ρινικού οστού και των μετρήσεων αυτών των δύο πρωτεϊνών η ευαισθησία ανέρχεται στο 95 - 97%. Το τελικό αποτέλεσμα το έχετε αφού μετρηθούν και οι βιοχημικοί δείκτες. Ως όριο κινδύνου έχουμε το 1/300.

Αυτό σημαίνει ότι όταν προκύπτει κίνδυνος μεγαλύτερος από αυτόν (π.χ 1/150) θεωρούμε ότι το έμβρυο καλόν είναι να ελεγχθεί περαιτέρω για χρωμοσωμικές ανωμαλίες με αμνιοκέντηση ή λήψη τροφοβλάοτης Η τελική απόφαση για το αν θα γίνει αυτός ο έλεγχος επαφίεται στο ζευγάρι, αφού αυτό συνεκτιμήσει και τον κίνδυνο αποβολής (περίπου 1%) από αυτές τις επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης (τροφοβλάστη, αμνιοκέντηση).

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα έμβρυα που θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, μετά την εκτέλεση των ως άνω εξετάσεων, τελικά θα είναι απολύτως φυσιολογικά.

Στοιχεία Κέντρου

Επικοινωνήστε με το μαιευτικό και γυναικολογικό κέντρο Ρόδου

Κωνσταντίνου Υδραίου 71
85100, Ρόδος
Τηλ. : 22410 35550, 22410 33454
Φαξ. : 22410 33550

Ωράριο

Ημέρα Ώρες Λειτουργίας Κέντρου Ώρες Ραντεβού
Δευτέρα 09:30 - 20:00 09:30 - 17:00
Τρίτη 09:30 - 20:00 09:30 - 17:00
Τετάρτη 09:30 - 18:00 09:30 - 13:00
Πέμπτη 09:30 - 20:00 09:30 - 17:00
Παρασκευή 09:30 - 18:00 09:30 - 14:00

Έντυπα Κέντρου

Ενημερωθείτε για βασικά μαιευτικά και γυναικολογικά θέματα, κατεβάζοντας τα έντυπα του κέντρου μας:

pdfΤεστ PAP και Κολποσκόπηση

pdfΕμβρυομητρική Ιατρική & Προγεννητικός Έλεγχος

pdfΤο Διαιτολόγιο της Μέλλουσας Μαμάς